Algunes consideracions al voltant de l'Aiguat del segle a BCN:

nit del dijous 21 de setembre de 1995

 

1. Introducció

El mes de setembre de l'any 1995 va ésser especialment interessant des del punt de vista meteorològic. Ja el dia 4 tenim tempestes locals, però importants a la costa: 87 mm a el Vendrell. L'endemà més tempestes locals i revinguda del riu Sec que produeix un mort. Tot i que les dades pluviomètriques no registren més de 30 o 40 mm, les imatges de TV3 mostrant el pas del riu Sec per Badia fan més que probables 70 o 80 mm a la capçalera. El dia 12 es mostra com a extraordinàriament sever. Ja al matí es va produir una tempesta severa, amb cops de vent huracanats (arribant a F1 de l'escala de Fujita) i tractant-se molt probablement i pels desperfectes ocasionats d'un esclafit ("downburst") més que no pas un cap de fibló. A la nit una espectacular tempesta de llamps i trons va travessar la ciutat de BCN: la severitat d'aquest episodi queda confirmada per la presència de pedra i torbonada en diversos llocs de l'àrea de BCN i rodalia, i per l'activitat elècrica continuada durant més de dues hores (es van registrar més de 10.000 llamps i veure molts més llampecs, probablement uns 50.000 llampecs). El dia 18 pluges i tempestes quasi generals, amb 125 a l'Arbós, 102 al Vendrell,etc. I el 21, quan després de 3 nits seguides amb convecció marítima nocturna, l'anomenat "aiguat del segle" a BCN, però que també va ésser molt important en altres punts de la costa no tan poblats.

Els registres a la ciutat de BCN són molt irregulars, com ja sol ésser habitual en aquest tipus de situacions. Així, podem passar de quantitats nanes com els 13 mm, fins als 145 mm de la plaça de la Universitat, els 114 de la Sagrada família (sembla que és una estació particular tipus Davies), els 92 del torrent de l'Olla, els 80 mm del carrer de Pelai, els 72 al Fabra, etc. També cal destacar els 125 de l'Arbós, 98 a Sitges, 95 a Calafell,73 a Argentona, etc. (1) Aquest aiguat, anomenat aiguat del segle , el de la nit del 21 de setembre de 1995, deixà anar els 145 mm en poc més de tres quarts d'hora a la plaça de la Universitat, amb una intensitat horària màxima de 235 mm/h al torrent de l'Olla. Es considera l'aiguat més important des del 1914 i ha ocasionat 1 mort.(els 153 mm del vespre del 8 d'octubre del 1985 van caure en encara no dues hores).

El mes de setembre va continuar fent de les seves. L'endemà, el 22 de setembre més tempestes locals, amb més de 100 mm a Roda de Barà. Després d'un petita treva de 2 dies, el dia 25 una petita entrada freda torna a reactivar la convecció, que segueix essent severa. Una espectacular tempesta amb cops de vent huracanat arrencant molts arbres al Tarragonés, i deixa 66 mm a Torredembarra. En alguns punts del Tarragonés com Roda de Barà la tempesta va ésser espectacular i severa tots tres dies (21, 22 i 25) produint inundacions locals però reiterades.

 

2. Els fets

La història comença cap a les 18 UTC. Dos nuclis, embotits en un de gros, agafats a la costa del Maresme,un cap a les Guilleries, i petits e incipients nuclis a la serralada prelitoral, Monseny, la Mola, Montserrat , Prades, etc. El nucli del Maresme segueix igual però una mica més al sud. Ha nascut un altre nucli a la part oriental de serra de Collserola , un altre dividit en dos a la serra del Garraf, un altre de semblant damunt de l'embassament de Foix (primers contraforts de la serra del Montmell), i un altre a l'esquerra del Francolí (Prades). Sembla que quan més al sud, els nuclis aparéixen a més altitud.

19 UTC:El nucli del Maresme és molt actiu pel sud i sembla ajuntar-se amb el de Collserola, que s'ha eixamplat però enfeblit. Segueixen els nuclis del Garraf,del Montmell i de Prades (aquest el més feble). Hi ha altres nuclis al prelitoral: Montseny, la Mola-Montserrat, bastant actius.

19:30 UTC:El nucli del Maresme , molt actiu pel sud (serra de Sant Mateu), i connectat am el se Collserola però amb reflectivitat baixa. S'ha reactivat molt el del Garraf, el del Montmell s'ha reactivat molt i desplaçat cap al Vendrell, alhora que se'n forma un altre al Montmell-Foix. El de Prades gairebé no hi és. Segueix un nucli important i allargassat W-E a les Guilleries-Collsacabra.

20:00 UTC: Ja tenim molt actiu el nucli de Collserola (en dos ), connectat amb el del Maresme, bastant desfet, i amb el del Garraf, el més actiu. Els nuclis del Baix Penedés s'han unit, mostrant la seva part activa damunt els primers contraforts de la serra litoral. Sorgeixen altres nuclis a la costa del Baix Camp.

20:30 UTC: El nucli de Collserola, arriba gairebé a la costa per la part nord. Altres nuclis al sud del Llobegat fins al Vendrell i connectats. Un altre de feble al Baix Camp, i un de fort davant del Delta de l'Ebre.

20:45 UTC: Segueixen molt actius els tres nuclis: Collserola-Barcelona, nodrid per l'entrada de vent càlid i humit de xaloc pel Besòs, el del Garraf, pel Llobregat i el del Vendrell-Montmell, pel Foix-riera de la Bisbal.

21:00 UTC: Tot igual, si bé sembla que els nuclis afecten més la zona costanera. Ara ja no es veu clar l'efecte orogràfic, els nuclis semblen ancorats.

21:30 UTC: Els nuclis comencen a moure´s. Es desplacen cap a mar, i perden l'aliniament de la costa, alhora que en crèixen de nous en mar.

22:00 UTC: Una massa molt compacta i paral.lela a la costa però en mar, entre les ciutats de Barcelona i Tarragona.

22:30 UTC: Igual, però la massa s'ha ondulat pel sud, tot formant una clara i extensa forma de ferradura o ventall.

23:00 UTC: Nucli irregular però en mar. Ja només plou i feblement al Garraf.

Animació de les imatges de l'episodi (UPC-INM)

Més informació sobre l'aiguat del dia 21-set-1995:

 

 

(1) Si teniu i voleu ampliar aquesta i altres informacions (fotos, dades, observacions, etc) envieu-me un email. Us ho agrairia molt. Gràcies. 

© email: jarus@geocities.com

recular a la plana principal

Date Last Modified: 22/12/00  

1