Algunes consideracions al voltant d'alguns típics aiguats del Maresme:

28 d'agost de 1998

 

Aquest ha estat el primer aiguat de la temporada al Maresme, una temporada d'estiu-tardor que prometia ser força moguda. Ha estat una aiguat típic del Maresme: molt local, darrera d'una entradeta d'aire fred, amb tramuntana forta al nord de la costa Brava, ....però la  gran novetat d'aquest aiguat, consisteix en el fet que, per primera vegada podem estudiar l'estructura vertical a través de l'estació de radiosondatge de Barcelona.

Aiguat local al Maresme, amb un cotxe arrossegat a Arenys de Mar, on van caure uns 25 mm en només 10 minuts, a Caldes d'Estrac, on van caure 62 mm entre les 18 i 18:30 HL (amb puntes de 286 mm/h) i una víctima mortal. També problemes s sant Vicenç de Montalt i a Canet.

 

NOAA-12

del 28 d'agost de 1998 a les 19:10:06 H. L.

1.- Amb situacions del nord és habitual la formació d'aquesta estructura nuvolosa ben típica i coneguda, i que comença a ser ben pronosticada pels models numèrics. Si no, amb situacions de nord, cliqueu aquí.
2.- Tot i que la imatge està presa després de l'aiguat, s'hi aprecia ben clarament la línia de cisallament de la tramuntana o zona de convergència catalano-balear.
3.- A l'Empordà, pràcticament net de núvols, hi bufa tramuntana, que a la rodalia de Cap de Creus va estar tot el dia entre 40 i 50 kt sostinguts. A les comarques del sud i de ponent hi bufava el Mestral, Cerç o Serè.
4.- Aquesta línia de cisallament no sempre és visible en forma de núvols, i quan ho és, admet moltes variants i disposicions, depenent de la humitat, estabilitat, intensitat dels vents, època de l'any i del dia, etc., etc.
5.- Aquesta estructura nuvolosa afecta amb més freqüència la costa central i sud de la Costa Brava, però també es pot formar a la sortida del mestral. No en va, en aquelles contrades solen dir: "Si la garbinada bufa i el cerç amolla, pluja segura".

 

Obtinguda a:http://www-grtr.u-strasbg.fr

(Universitat d'Estrasburg)

Radiosondatges de BCN

28 i 29 d'Agost de 1998 a 12 UTC

1.- S'observa ben clarament la distribució de vents , ja esperada, amb vents de component est o sud per dessota de 1000 metres, corresponents a les circulacions induïdes pel dipol orogràfico-tèrmic.
2.- També s'observa clarament com, en aquest cas, tot i que hi ha inestabilitat potencial (o convectiva) a nivells baixos, no és el mecanisme principal per a la subversió.(L'ascens mínim per a produir l'efecte d'engegada vertical, és molt superior a l'altitud de les serres de Marina.)
3.- La inestabilitat latent efectiva és el mecanisme que afavoreix aquesta mena d'aiguat, permetent, localment, una convecció desaforada i pregona. Observem com la corba d'evolució de THW=20 després de superar els 700 hPa (àrea llarga i estreta) pot crèixer desaforadament fins la tropopausa.
4.- La temperatura de l'aigua del mar (TAM) era d'uns 20 graus a la zona en estudi amb un fort gradient, ja que a la zona de cap de Creus afectada de forta tramuntana (40-50 kt sostinguts tot el dia) era de només uns 14 o 15 graus.
5.- 24 hores més tard, l'advecció diferencial, especialment entre 850 i 700 hPa, canvia totalment la mena de convecció compatible amb la nova estructura vertical: convecció moderada o feble i afectant àrees més grans (àrea ampla i curta). (Corba d'evolució de THW=18).

 

Dades obtingudes d'Infomet:http://infomet.fcr.es

Diagrames històrics a:http://infomet.am.ub.es/~jaymami

http://infomet.am.ub.es/~infomet/arxiu/raob/raob_bcn/

dia 28 a 12 UTC | dia 29 a 12 UTC 

 

Per a més informació:

    Vilaweb Arenys     :http://www.partal.com/arenys/arxiu/res8-98.htm


29 de juliol de 1999

 

Altra volta un "típic" aiguat al Maresme amb situació meteorològica molt "benigne" però que fa córrer diverses rieres al Maresme central -Canet-Arenys-Caldetes- entre les 16:45 i les 17:15 H.L. Aquesta vegada no hi ha hagut víctimes mortals però sí que ha arrossegat diversos cotxes. Les quantitats més destacables són ela 32 mm en només 20 minuts a Caldetes, 21 a Llavaneres en 15' o els 27 d'Arenys de Mar, etc.
 

Per a més informació:

Vilaweb Arenys:   http://www.partal.com/arenys

Radiosondatges: http://ruixat.am.ub.es/infomet/arxiu/raob/raob_bcn/mostra.cgi?1999-07-29

 Situació sinòptica: http://ruixat.am.ub.es/infomet/arxiu/mapes_fronts/arxius/99072912.gif

Les constants són les mateixes de sempre: entrada de mestral pel Nord de la Costa Brava i zona de convergència Catalano-Balear:

 

Cartes obtingudes d'INM-Puertos del Estado: http://www.inm.es/wwc/indpuer1.html  


11 d'agost de 1999

 

El dia de l'"eclipsi. Ja el dia anterior, dimarts 10 hi va haver una tempesta local al Vallès amb 27 mm a Canovelles i 22 a Santa Eulàlia de Ronçana; obviament amb situació de Nord. Durant la nit un reforçament de l'entrada de Nord pels dos extrems de CAT, juntament amb un tàlveg tèrmic a 700 hPa fa crèixer ruixats a tota la costa Daurada i principalment damunt del mar. Aquesta convecció nocturna, amb PCP's de 20 a 30 mm, és un bon senyal de la inestabilitazació tèrmica de les capes baixes i que no reflecteixen els radiosondatges per manca de resolució temporal. Així les coses, i després d'una bona aclarida -per veure bé l'eclipsi-, s'engega la convecció al Maresme-Vallès, amb importtants PCP's: 68 a Canovelles, 67 a Santa Eulàlia de Ronçana, 56 a mataró, 46 a Argentona, etc. Totes elles caigudes en poc temps i amb rierades importants no només al Maresme, sinó també al Vallès on el torrent d'en Fangues, -que uneix la urbanització de Can Duran amb la població de Canovelles -, va fer una nova víctima mortal.

 

Vilaweb Arenys:   http://www.partal.com/arenys

Radiosaondatges: http://ruixat.am.ub.es/infomet/arxiu/raob/raob_bcn/mostra.cgi?1999-08-11

 Situació sinòptica: http://ruixat.am.ub.es/infomet/arxiu/mapes_fronts/arxius/99081212.gif

 

 
Més informació sobre les rieres de Maresme: http://partal.com/arenys/riera/index.html


10 de juliol de 2000

 

Just un mes després del gran aiguat es produeix la primera rierada de l'any al Maresme. Quantitats de 30 a 50 litres fan córrer diverses rieres del maresme, tot i que les tempestes són fortes als Vallesos, Empordà i també a punts del Camp de Tarragona. Al cim de la serra de Montalt però, un pluviòmetre registra 82 mm. Cap víctima mortal.


4 d'agost de 2000

 

Altra volta un "típic" aiguat al Maresme, potser no massa "típic" ja que també va afectar altres punts de la costa central catalana i fins i tot del Garraf, Baix Penedès i, més d'esquitllada, el nord delTarragonès ( Per tant, seria millor anomenar-los aiguats típics de la costa central catalana). Aquest aiguat correspon al que dins l'argot gremial anomenen "aiguat del dia després", i que ja s'ha popularitzat molt, fins i tot als mitjans de comunicació, per tal de designar aquells aiguats que es produeixen l'endemà o unes hores després de les entrades d'aire fred (frontals o no), i difícils de entendre i comprendre pels homes del temps no mediterranis.

Ha estat el segon aiguat de la temporada al Maresme-Vallès, amb la primera víctima mortal a la riera de Cabris, a Vilassar. A Premià de Mar van caure 93 mm en 45', dels qual 40 en 10'. 85 a Cabrera, 84 a Sitges, 81 a Vilanova i la Geltrú (amb un cop màxim de vent de 108 km/h del E-SE), 81 a Cànoves, 78 a Sant Pere de Vilamajor, 68 a Calafell en només 25', 66 a Samalús, 65 a Vilassar de Dalt, 65 a Teià, 58 a Cardedeu, 57 a Breda, 25 a Badalona, etc

La novetat d'aquest aiguat és que podem disposar de les imatges del radar de l'INM, que estaven disponibles a internet, i que ens permeten veure'n l'evolució amb tot detall, així com alguns trets característics com són ara la forma de V o l'ancoratge costaner.


Obtingudes a: http://www.inm.es/www/wwc/aplica/proale/g1/radar/r301ulti.gif.

 

 Animació tempesta Vallès-Maresme

  

 


 

Animació tempesta Garraf-Baix Penedès

  


Continuarà...Date Last Modified: 5/agost/00

© email: jarus@geocities.com

  recular a la plana principal  om> 1