Algunes consideracions al voltant d'un "atípic"aiguat del Maresme:2 de setembre de 1996

 

IPSA ARCA num.2 setembre 1999 

1. Introducció

El dia 2 de setembre de 1996 es va produir un aiguat al maresme que qualifiquem "atípic" per l'excepcional quantitat d'aigua recollida, fins a 149 mm en poc més d'una hora. Cal recordar que les rieres del Maresme, amb temps de resposta curt, corren amb quantitats d'aigua molt més modestes generalment, però sempre amb períodes de temps petits. Va començar a ploure cap a les 16:30 H.L., però la pluja torrencial i severa va ésser entre les 17 i les 18 hores, concretament entre les 17:16 i les 17:30 hi va haver puntes cinc-minutals de més de 180 mm/h. Les quantitats enregistrades més destacables són, 149 mm a Cabrils, 140 a Vilassar de dalt, 132 a Premià de mar, 112 a Vilassar de mar (amb pedres de més de 5 cm i cops de vent de fins a 80 km/h), 106 a Santa Elena d'Agell (municipi de Cabrera), 57 a Mataró, 50 a Vic, 36 a el Masnou, 33 a Rupit (amb pedra), etc. La tempesta forta es va concentrar al Maresme central, tot i que va ploure a tota la meitat oriental, tret de l'extrem nord de la Costa Brava que estava afectat per la Tramuntana. De tota manera, i com sol ser habitual en molts aiguats del Maresme, la tempesta venia de terra, és a dir que les rieres ja baixaven molt plenes quan a penes plovia a la costa. Les estimacions fetes amb el radar de de la serra de l'Ordal (el de l'INM) donen quantitats acumulades de més de 190 mm a les capçaleres de les rierres del Maresme central.

Més pluges a la comarca del Maresme: http://194.224.132.11/meteo/030996.htm

 

Els municipis més afectats varen ser: Vilassar de mar i de dalt, Premià de mar i de dalt, Cabrera i Mataró. La rieres més crescudes van estar les de Premià i la de Cabrils, que va provocar una víctima mortal en ser arrossegat el seu cotxe.

La situació meteorològica venia caracteritzada en superficie per l'anticicló centro-europeu allargassat en sentit W-E i per una gota d'aire fred retrògrada a nivells troposfèrics mitjans i alts. Curiosament, però, una altra constant menys coneguda d'aquest episodis, és la Tramuntana-Mestral que sol bufar per damunt del Cap de Creus i que difícilment toca terra, tret de la zona del Cap de Biarra. Va bufar de manera sostinguda amb 40 o 50 kt per damunt del cap de Creus i mar endins davant la Costa Brava nord. A la Costa Brava sud i a la resta de la costa central, obviament no va entrar el Nord, sinó tot el contrari, el mitjorn o marinades reforçades "vent de ràbia" que no fa més que facilitar camins privilegiats per tal d'alimentar els aiguats si l'estratificació vertical és adient.

 

 

 

3er aniversari de la "Rierada del segle" a IPSA ARCA, Revista del Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt. mailto:ipsaarca@mixmail.com

 

 

 

 

Continuarà...Date Last Modified: 22/oct/99

 

© email: jarus@geocities.com

 

 

 

recular a la plana principal

1